Fixa fixa, Nendaz, kap 1.

Hallådär!

 

Jag heter Joakim och är kompis med Edvin. Vi har åkt ner till Alperna för en säsong i Schweiz och jag hade tänkt föreviga delar av denna resa. Därför har jag dag nummero 4 satt mig till ända med en köpp alpkaffe i hand för att summera ihop kapitel 1. Att sällskapet med Edvin i synnerhet ger mig previlegiumet att få publicera kapitel på den mytomspunna, legendariska bloggen Bergsget.se gör att fingertopparna pretantiöst men ödmjukt rör sig över tangetbordet för att återspegla den historia vi är med om här nere. Denna serie av kapitel kommer att hålla väldigt blandad kvalité. Vissa inlägg kommer att vara korta, andra långa. Ibland ges lovade nummer aldrig ut och ibland summeras kapitlen i en radda av bilder. Jag ska försöka variera mina inlägg, inte bara lägga upp bilder på skidåkning. Lite flum o annat kommer ni också att få ta del utav. Kanske lite vloggande från balkongen om ni har tur! Läs det ni vill och kommentera gärna, fråga på eller lämna synpunkter. Mobbing hänvisas till andra forum!

 

Efter en vääääääääääldigt lång hösttermin så var det äntligen dags. Inte så att vi såg fram emot att sitta i bil i två dygn, men dags att bege oss från Umeå mot Alperna. Resan ner gick förhållandevis bra. Efter ett snabbt och trevligt lunchstopp hos Familjen BergmanLindfors i Stockholm så låg vi bara 2 h efter i tidsschemat. Våra planerade besök och övernattningar hos främmande i Malmö fick utebli då besök nattetid kändes allt för bökigt en söndagskväll. Istället tajmade vi (nästan) nattfärjan Malmö – Travmunde (skåningen i luren lät en aningen less då vi en halvtimme efter ombordstigning var påväg till Ica Maxi för att handla mat o kaffe. Jag vet inte vad han sa, men nått på skånska) och kunde vakna upp glada och utvilade nere på kontinenten för att rulla vidare på Autobahn. Färjan över Östersjön bjöd även på en Bastning (bastubad) och ett herrans oväder. Vågor som slog igång larm på bilar, skyltfönster som rasade samman och en resturang o bar som levde om som självaste Titanic före kapsejs. Jag tar tillbaka att vi vaknade utvilade i Tyskland. Autobahn var trevligt. Jag körde – Edvin pratade. Edvin körde – jag sov. Om vartannat. Lite Redbull och nån kisspaus senare så var vi småningom nere i Schweiz. Sista biten var som vanligt drygast. Blötsnö, mörker och eftermiddagstrafik gjorde in körningen lättare. Trots detta upplevde jag aldrig bilresan ner som en pärs. Vi var framme i Nendaz!!!

 

De första dagar har bestått av en massa nya intryck. Nytt boende, nya regler, rutiner, ny mataffär, nya människor, allt. Fixa det ena o de andra. Bilresandet kom ifatt och klockan 9-10 om kvällarna har John Blund försökt hänga sig i ögonlocken vilket vi inte varit sena att hänga med på. Utan internet kommer man inte långt i dagens värld. Med en telefon låst till telia (vilket jag borde fixat innan nedresa men inte hunnit) kommer man inte heller långt. Det har varit massa annat o fixa också. Försäkring (borde ha fixat innan nedresa). Pengar (borde ha fixat innan nedresa). Bindning (borde ha fixat innan nedresa). M.m. m.m. (borde också ha fixats INNAN nedresa). Men de som inte var fixat innan nedresa får man försöka fixa så bra som möjligt på plats. Efter någon dag här nere så känns det faktiskt lite närmare okej med alla fixningar.

 

Vi har hunnit åka tre dagar också!! :D Det kan vara den högst bidragande anledningen till att jag sitter här och skriver just nu (en medioker försäsongsträning gör sig påmind). Det är något magiskt med skidåkning alltså! Jag har svårt att beskriva det på rak arm men jag lovar att göra ett försök i ett senare kapitel. Här i Nendaz o Verbier är det helt galet bra! Så mycket potentiell varierande åkning har både skådats och till viss del upplevts. Miiiijaaauoo! Nendaz som tillhör skidsystemet 4 Vallées delar liftstolar med bl.a. Siviez och Verbier. Nendaz erbjuder än så länge, lite folk, bra skogsåkning, dropp och liftlinjer. Siviez och Verbier erbjuder lite mer storabergskänsla om än det inte kan mätas med Chamonix. En fördel med Verbier är dock att åken är långt mer lättillgängliga för mindre extrema alpnister som mig själv, vilket jag ser som en bekvämlig trygghet. Att man dessutom kan spana in Bec des Rosses gör att jag i dagsläget ser detta ställe som ett fantastiskt Mecca. Dessa ord är mina egna och ska således tolkas som om de kommer från mig. Jag har förhållandevis lite jämförande material men se det som att jag är nöjd med berget än så länge! :)

 

En stor skillnad för i år är det ostabila lager av snö som kom någon gång i början av säsongen. Ett 20-30 centimeters lager av ”sockersnö” som inte binder någonting lade sig som ett täcke över alperna. All snö som i efterhand lagt- och lägger sig över detta kommer någon gång i vinter att rutscha av. Frågan är inte om det händer utan när. Tyvärr har flera människor redan fått sätta livet till pga detta vilket gör att eftertänksamheten i varje åk är större än någonsin. Jag hoppas på att få skriva så lite som möjligt om detta i framtida inlägg och jag hoppas att alla som åker i alperna i vinter är rädda om sig själva och sina medåkare.

 

Annars då. Vi bor i samma lägenhetshus som Mattias och Katrine (Mattias och Edvin har säsongat ihop tidigare). Katrine är norsk och matte göteborgare, somrarna spenderar de som Rugbyspelare i Trondheim. Matte som är en riktig bombare beskrivs bäst med ett ord, som stålmannen. Han har för tillfället åkt iväg för att köra en FWQ-tävling på annan ort och vi önskar honom lycka till. I samman hus bor även Max och Anna från Åre, vilka stannar till mitten av februari. Lägenheten är faktiskt bättre än förväntad, ett helt okej säsongsboende. Skidverkstad, kök, sängplatser, förvaringsutrymme m.m i ett gör att pappa Åbergs citat ”var sak har sin plats” kan få en betydande roll i vår lägenhet utan namn. Än så länge ser det bra ut. Värre blir det troligtvis när Sofia kommer ner. Henne ska jag hämta i Sion senare ikväll. Det ser jag mycket fram emot! :D Skönt för henne att få lämna Umeå och plugget för en termin också! Framöver är det hennes tur att få uppleva de dagar vi haft här nere till en början. Kanske kommer även hon och Edvin att skriva ett inlägg på denna blogg (?).

 

Inatt har det kommit 10-20 cm snö och snöandet ska fortsätta, upp emot 40 cm på lördag säger väderleksrapporten. Det kan bli ett snöfyllt kapitel efter helgen. Nu jere dax o fixa lite mera! Hoppas ni alla har det kanon ni med! Hej o hopp!

 

 

....(eeeeeeh, det här inlägget kommer upp när jag har tillgång till internet, ska bara fixa det först!)

 
Vi bor i huset uppe till höger!
Verbier
Läggan!
Min o fias säng
Edvins bädd
 

RSS 2.0